Vafe clasice
INGREDIENTE:
2 ou
430 ml lapte batut sau sana sau iaurt de baut
60 ml ulei
235 g faina
1 lingura zahar tos
2 lingurite praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita sare
PREPARARE:
Intr-un castron mai larg batem ouale pana devin spumoase. Pe rand adaugam uleiul, laptele batut (sana sau iaurt) si omogenizam. Amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul, zaharul si sarea si amestecam in copozitia lichida pana dispar cocoloasele.
Nu mai este necesar sa activam bicarbonatul cu zeama de lamaie sau otet deoarece laptele batut (sana sau iaurt de baut) este acid si il activeaza. Lasam 10 minute aluatul sa se „odihneasca”, in felul acesta activandu-se ingredientele pentru crestere si afanare (praf de copt si bicarbonat de sodiu).
Preincalzim aparatul de vafe conform instructiunilor de folosire. Noi avem un aparat de la Lidl care are 5 trepte de rumenire. Pentru vafele acestea am folosit treapta 5 ca sa fim siguri ca s-au copt (aluatul este mai omogen din cauza laptelui batut). Le puteti verifica dupa coacere daca prin rupere, nu trebuie sa ramana cleioase. Sunt pufoase si aerate.
Turnam in mijloc cantitatea dorita: in functie de instructiunile fiecarui aparat. Inchidem aparatul si coacem pana cand vafa este maro aurie. Cand sunt gata scoatem vafele cu grija pe o farfurie. Pentru a pastra vafele calde, in timp ce le coacem pe celelate, le putem pune pe un platou sau pe o foaie de copt in cuptor, la 90 °C.
Le servim simple, pudrate cu zahar, cu sirop de artar sau crema de ciocolata… cu dulceata de diferite feluri. Sunt foarte bune, usor de facut si nu sunt dulci exagerat (nu avem decat o lingura de zahar in compozitie)! Usor de pregatit si cu ingrediente pe care le avem la indemana in camara si frigider. Singurul echipament special de care avem nevoie este aparatul de facut vafe.
Pofta Buna!!!