TORT DUO MOUSSE
BLAT (3 buc):
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
3 lingurite de ulei
1/2 plic cu praf de copt
CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
50g frisca lichida
75g ciocolata cu lapte
75g frisca batuta
1 foaie gelatina
CREMA CIOCOLATA ALBA:
50g frisca lichida
75g ciocolata alba
100 g frisca batuta
1 foaie gelatina
SIROP DE ZAHAR: 2 linguri de zahar se fierb cu o ceasca de apa pana se dizolva. Se dau doua clocote si se lasa la racit.
PREPARARE:
Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius si incepem cu blaturile (imi plac blaturile subtiri si de aceea coc trei foi de blat diferite – daca mi se par groase le tai in doua):
- Se separa ouale: albusul se bate spuma cu zaharul, iar galbenusrile se amesteca cu uleiul. Se amesteca cele doua compozitii rezultate.
- Faina se amesteca cu praful de copt. Ele se adauga compozitiei din oua.
- Se aseaza intr-o forma pentru copt si se da la cuptor pentru 15 minute.
Pregatim cremele de ciocolata pe rand. Prima este cu ciocolata cu lapte:
- frisca lichida se pune la incalzit intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici. Se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma. Intre timp foaia de gelatina se pune la hidratat in apa rece. Dupa 2-3 minute foaia se scoatet din apa si se stoarce in mana. Se adauga ciocolatei topite. Ciocolata topita se pune la racit in apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Frisca batuta se incorporeaza in compozitia de ciocolata.
- la fel se procedeaza si cu ciocolata alba.
Blatul se aseaza intr-o forma. Se aseaza un strat de blat insiropat, apoi crema de ciocolata cu lapte. Se baga la frigider pana se intareste crema. Apoi se aseaza al doilea strat de blat si crema de ciocolata alba. Cand se incheaga crema alba se aseaza si a treia felie de blat insiropata usor. Se lasa peste noapte la frigider. Se scoate din forma si se orneaza.
POFTA BUNA!
P.S. Cantitatile sunt pentru o forma de 24 cm. Este un tort usor si versatil, pretabil la mai multe tipuri de ornare: cu frisca, ciocolata, fructe, pasta de zahar… fotografiile mele sunt de la un tort mult mai mare, realizat pentru o aniversare de 40 de ani (cantitatile se adapteaza nevoilor).