INGREDIENTE:
Blat: 350 g morcov ras (pe razatoarea mica)
240 ml ulei de floarea soarelui
180 g zahar brun
3 oua
120 g faina
1 lingurita scortisoara macinata
1/2 lingurita nucsoara macinata
10 g praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 varf cutit cu sare
100 g unt gras
50 g zahar pudra
1/2 lingurita extract de vanilie
un praf de sare
PREGATIRE:
Mai intai preicalzim cuptorul la 180°C.
Intr-un castron mare batem ouale cu zaharul si sarea pana capata consistenta unei creme si zaharul se topeste. Amestecam faina cu scortisoara si nucsoara, cu praful de copt si bicarbonatul. Peste crema de oua adaugam uleiul si omogenizam. Apoi ingredientele uscate si la sfarsit morcovul ras. Consistenta este cremoasa si umeda. Sfatul meu este sa nu intarziati cu bagatul la cuptor deoarece se lasa multa zeama si nu mai creste in cuptor (riscati sa aveti o coca mica si cruda).
Eu am folosit 2 forme de tort de 12 cm. Se ung cu ulei si se pudreaza bine cu faina. Turnam compozitia in mod egal si bagam in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 1 ora. dupa jumatate de ora putem deschide cuptorul daca vi se pare ca s-a copt prea tare si acoperim blaturile cu folie. Dupa 1 ora verificam cu o scobitoare si daca iese curata inchidem si lasam la racit in cuptor 10 minute. Scoatem blaturile din forma si le lasam la racit pe un gratar, manevram cu atentie pentru ca blaturile sunt foarte umede si inchegate si se pot rupe usor.
In timp ce blaturile se racesc pregatim crema. Cu mixerul spumam putin untul (la temperatura camerei) si adaugam zaharul pudra. Batem bine pana devine o crema fina. Adaugam un praf de sare pentru gust, vanilia si mascarpone. Omogenizam si dam la rece vreo 15 min.
Am taiat fiecare blat in doua si am umplut fiecare blat cu crema de mascarpone cu unt. Putem imbraca tortul in crema sau in frisca sau il putem stropi cu icing sugar (pasta din zahar pudra si zeama de lamaie: 300 gr zahăr pudră + 3 linguri zeamă de lămâie + 1-2 linguri apă rece).
Se serveste rece!
POFTA BUNA!