Tort cu trei tipuri de lapte
Tort cu trei tipuri de lapte
INGREDIENTE:
Pentru pandispan:
200 g faina
170 g zahar
100 g unt
5 oua
1 plic praf de copt (10g)
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita sare
Pentru sirop:
300 ml lapte dulce
300 ml lapte condensat
300 ml smantana dulce (lichida)
Pentru decor:
frisca
3 – 4 smochine proaspete
bucati de ciocolata
PREPARARE:
Începem cu blatul: peste făină adăugăm sarea și praful de copt și le amestecăm ușor. Topim untul și îl lăsăm să se răcească puțin. Într-un bol mare frecăm untul topit cu zahărul, cu ajutorul unui mixer.
Adaugăm ouăle (pe rând câte unul) și esența de vanilie. Amestecăm bine până la omogenizare. Adăugăm treptat din amestecul de făină, mixăm încet până când o încorporăm toată.
În tava pregătită dinainte, tapetată cu hâtie de copt turnăm aluatul și dăm la cuptor să se coacă aproximativ 25 de minute.
Între timp ne ocupăm de siropul de lapte. Într-un bol mare sau un vas mai înalt combinăm cele 3 tipuri de lapte și le amestecăm cu ajutorul unei linguri. Dacă blatul s-a răcit îl înțepăm cu o furculiță din loc în loc (pe acolo va pătrunde siropul de lapte în blat). Turnăm peste tot siropul, distribuind uniform, încet cu ajutorul unei linguri. De recomandat este să așezăm blatul pe un suport care are marginea puțin mai inaltă. Blatul nu poate absorbi tot siropul odată și rămâne pe platou. Lasă blatul să absoarbă siropul (aproximativ 2 ore).
După ce a fost absorbit tot siropul întindem frișca bătută, cu ajutorul unei spatule. Decorăm cu smochine proaspete și cu bucăți de ciocolată.
Dăm la frigider 1-2 ore și servim împreună cu cei dragi
POFTA BUNA!!!