Tort cu crema de zahar ars
TORT CU CREMA DE ZAHAR ARS
Pentru ca tocmai a trecut sarbatoarea de Sf. Maria si cum la noi in familie avem cativa sarbatoriti m-am gandit ca o surpriza dulce si racoritoare ar fi bine-venita. Asa ca am trecut la treaba cu acest mix intre crema de zahar ars traditionala si un blat pufos. Deci, sa va povestesc: mie imi plac preparatele foarte proaspete, asa ca am pregatit totul in dimineata de duminica (foarte dimineata – ca sa aiba timp blatul sa se insiropeze). Se poate pregati totul cu o seara inainte si atunci va avea mai mult timp de racit si insiropat.
CE AVEM NEVOIE:
Pentru crema de zahar ars:
-
10 linguri cu zahar pentru caramel
-
10 oua maricele
- 8 linguri cu zahar
- 1 l de lapte
- esenta de vanilie (se poate folosi orice esenta va place)
- un praf de sare
Pentru blat:
- 3 oua
- 3 linguri cu zahar
- 3 linguri cu faina
- esenta de vanilie
- un praf de sare
MOD DE PREPARARE:
Mai intai ne ocupam de caramel. Intr-o cratita mai larga (care poate fi bagata la cuptor) se pun cele 10 linguri de zahar. Nu conteaza forma (eu am folosit o cratita rotunda si una patrata deoarece am facut 2 torturi), ideea este sa fie ceva mai intinsa suprafata ca sa nu iasa foarte inalt (pentru ca si blatul atunci va fi gros). Asezam cratita pe foc mic si avem grija sa nu se arda. Cand incepe sa se topeasca scuturam putin cratita si cand incepe sa se transforme in lichid amestecam cu o lingura. Atunci cand are o culoare placuta maronie oprim focul si incepem sa rotim cratita incet, astfel incat sa tapetam peretii cratitei cat mai mult posibil. Lasam sa se raceasca si trecem la pregatirea cremei.
Totodata preincalzim cuptorul la 180 grade C (treapta 4 la un cuptor cu gaz).
Intr-un vas larg spargem ouale, adaugam cele 8 linguri de zahar si batem cu mixerul la viteza medie timp de 3-4 minute. Adaugam esenta de vanilie si sarea si laptele rece. Mixam inca 2 minute si rasturnam toata compozitia aceasta lichida in vasul cu caramel.
Bagam la cuptor pentru 30 de minute. Sub gratarul aragazului va recomand sa puneti o tava cu apa, asa crema nu va avea consistenta ca de burete.
Cand mai sunt 10 minute din acest timp incepem sa pregatim blatul. Este bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa fie cleioase. Acum incepem sa adaugam zaharul incet (pe rand cate o lingura – adaugam prima lingura de zahar si batem pana se topeste acesta si abia apoi adaugam cealalta lingura de zahar). Cand terminam vom avea o consistenta tare si lucioasa. Acum punem galbenusurile cate unul, omogenizam bine. La sfarsit adaugam faina cernuta si amestecam cu o lingura sau o spatula incet cu miscari de jos in sus. Amestecam pana cand nu mai are cocoloase.
Scoatem cratita cu crema din cuptor si turnam compozitia de blat peste ea, intindem cat mai uniform si bagam iar la cuptor. Lasam aprox. 20 minute, pana cand blatul este rumenit si la proba cu scobitoarea aceasta iese curata si uscata.
Scoatem cratita din cuptor si o rasturnam cu grija pe un platou sau o tava. Lasam asa fara sa ridicam cratita pana se raceste. Daca va grabiti, asa cum am patit-o eu va recomand sa asezati platoul pe un pat de gheata, iar peste cratita sa puneti prosoape umede. Cand s-a racit il bagam la frigider si il lasam asa pana in momentul servirii.
Cand il servim scoatem cratita incet si il putem orna cu frisca sau servi ca atare. Veti observa ca blatul este insiropat deoarece el trage tot siropul de zahar care se formeaza in cratita.
Iata si d0ua sectiuni: una de la tortul rotund si una de la cel patrat.
POFTA BUNA!!!