Tort cu ciocolata si zmeura
TORT CU CIOCOLATA SI ZMEURA
Ingrediente:
BLATUL DE CIOCOLATĂ:
50 g de unt
100 g de ciocolată obişnuită, tocată
2 ouă
125 g de zahăr fin
50 g de făină normală
½ linguriţe praf de copt
15 g pudră de cacao
3 linguri de coniac
250 g de zmeura proaspata sau congelata
300 g de ciocolată obişnuită
4 ouă, albuşurile separate de gălbenuşuri
150 ml de smântână pentru frişcă
MOD DE PREPARARE:
Se încinge cuptorul la 180° C/gaz 4. Se tapetează cu hârtie de copt o formă rotundă de tort, cu diametrul de 22cm şi fund detaşabil. Se topesc laolaltă untul şi ciocolata într-un castron aşezat deasupra unei crăticioare cu apă care fierbe. Se răceşte la temperatura camerei.
Se bat ouăle şi zahărul, până ce compoziţia este deschisă la culoare şi s-a îngroşat. Se încorporează amestecul de ciocolată în cel de ouă, apoi se cern deasupra făina, praful de copt şi cacaua şi se amestecă. Se toarnă compoziţia în formă şi se coace 15-20 de minute sau până ce suprafaţa a crăpat (scobitoarea iese curata).
Se lasa blatul sa se raceasca complet în formă, apoi se scoate şi se îndepărtează hârtia de copt. Se aseaza blatul racit pe un platou si se înţeapă pe toată suprafaţa cu un beţişor de plastic sau cu o scobitoare, apoi se toarnă coniacul cu lingura. Se adaugă un strat de zmeura.
Pentru crema se topeşte ciocolata intr-o craticioara aşezata deasupra unei oale cu apă clocotită, apoi se răceşte. Se bat gălbenuşurile. Se bate smântâna până devine frişcă şi se adaugă gălbenuşurilor.
Apoi se amestecă uşor în ciocolata topită şi răcită. Se bat albuşurile spumă şi se încorporează în amestecul de ciocolată.
Se întinde compoziţia peste blatul de ciocolată şi zmeura, se nivelează, apoi se pune în frigider şi se lasă la răcit 4 ore.
POFTA BUNA!!!