Tips bezele
In primul rand toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Nici sa stea ouale o zi pe masa, pentru ca se bat greu albusurile (leaga greu spuma). Daca urmam cativa pasi simpli, dar fermi nu trebuie sa ne puna probleme:
- avem mare grija atunci cand separam albusul de galbenus. Ne va pune probleme galbenusul scapat… o vom lua de la capat (galbenusurile contin mai multa grasime si impiedica umflarea albusurilor)
- de recomandat ar fi sa separam albusurile de galbenusuri macar cu o zi mai devreme de a le folosi
- degresam vasul in care vom bate albusurile, il stergem cu un servetel inmuiat in zeama de lamaie sau otet simplu (eu degresez si telul si spatula cu care voi amesteca)
- cantarim albusurile si adaugam un praf de sare
- cate grame de albus avem tot atatea grame de zahar tos, dar si de zahar pudra vom folosi
- eu nu folosesc altceva: lamaie, pudra tartar sau alti stabilizatori. Si asta dintr-un motiv foarte simplu: zaharul pudra din comert contine o cantitate de amidon pentru a nu se intari. Acel amidon este de ajuns pentru stabilizarea spumei. Insa mare grija deoarece au aparut si tipuri de zahar pudra care nu contin acest amidon. Deci cititi bine ingredientele. Rezultatul depinde clar de cantitatea de zahar
- cuptorul pe care eu il folosesc si il recomand este unul de tip electric cu ventilatie. Sincer, mie mi-a dat mari batai de cap cuptorul pe gaz, deoarece nu am reusit sa coc bezelele fara a le ingalbeni 🙁
- temperatura in cuptor trebuie sa fie scazuta: max. 80° C
- daca avem 2 tavi la cuptor dupa fiecare ora este bine sa le schimbam locul intre ele
- un mixer planetar va va ajuta din mai multe puncte de vedere: putere, comoditate, lejeritate in adaugarea ingredientelor
- dupa ce ati adaugat tot zaharul continuati sa bateti albusurile pana cand se formeaza varfuri lucioase, tari, abia picurand cand telul este scos, aproximativ un minut
- Atentie! sa nu bateti in exces: albusurile batute in exces sunt granulate si se pot separa. Daca ati ajuns in acest stadiu va trebui sa le aruncati si sa reluati cu albusuri proaspete.