Tarte dietetice cu lamaie
TARTE CU LAMAIE FARA ZAHAR
INGREDIENTE:
BLAT: 50 g de miez de nuca
50 g de alune de padure
10 curmale fara samburi (potrivite ca marime – daca sunt mai mari incercati intai cu 5 buc si mai adaugati apoi)
CREMA: 250 g de caju crud
100 ml apa
zeama de la 2 lamai potrivite (eu am avut una mica si una mare)
2 linguri cu indulcitor Xylitol
1/2 lingurita cu sare
1 lingurita cu esenta de vanilie
ORNARE: 2 – 3 cuburi de ciocolata neagra (intre 50% si 85% cacao)
1 lingura cu ulei
PREPARARE:
In primul rand folosim un blender puternic 800 – 1000 W cel putin. Apoi punem caju-ul la hidratat in apa cu cateva ore inainte de a pregati tarta (eu l-am hidratat vre0 4-5 ore, dar daca va este mai usor puteti sa il hidratati peste noapte). Adica punem caju-ul intr-un vas de sticla de preferat si il acoperim cu apa.
Punem in blender miezul de nuca impreuna cu alunele si le mixam marunt. Apoi adaugam curmalele fara samburi. Putem adauga in transe intai 5 curmale si verificam: daca atunci cand o presam cu degetele nu se lipeste si se sfarama mai adaugam curmale. In timp ce mixam mai ajutam blender-ul: oprim si amestecam cu o lingura si iarasi mixam. Cand arata ca o pasta grunjoasa si lipicioasa o montam in forme (forma fara fund). Eu am facut 3 tarte dar cred ca se poate si una mare numai ca la taiat e putin mai sensibila.
In fiecare forma punem mix in asa fel incat sa ridicam si pe pereti putin, ca un cosulet. Dupa ce formam cosuletele le dam la rece pana pregatim crema.
Pentru crema folosim acelasi blender. Scurgem caju-ul de apa si il punem in blender impreuna cu zeama de lamaie. Mixam si o sa observam ca este foarte tare. Acum incepem sa adaugam apa: mai intai 50 ml si mixam (ajutam blender-ul cu lingura ca sa fim siguri ca se mixeaza uniform si crema este fina). Daca este prea tare mai adaugam putina apa. Cred ca tine si de cat de mult sta caju-ul la hidratat; eu am adaugat vreo 80 – 90 ml apa si am obtinut o crema fina de consistenta iaurtului grecesc (adica cremos si gros). Punem Xylitolul, sarea si vanilia si omogenizam. Gustam si daca vrem mai dulce putem adauga inca o lingura de Xylitol (dupa preferinte).
Punem crema in fiecare tarta si bagam la frigider cam 2 ore (daca nu avem rabdare se poate servi si asa dar e cam calda). Inainte sa o scoatem din frigider topim ciocolata impreuna cu uleiul. Lasam sa se raceasca usor, nu prea tare ca sa nu se intareasca.
Scoatem de la frigider (acum crema este rece si mai tare), scoatem inelul din jurul tartei si ornam cu ciocolata topita.
POFRA BUNA!!!