Ingrediente:
4 – 5 cartofi potriviti
3 morcovi
1 pastarnac subtire
1 felie telina (g)
200 g mazare fiarta
4 castraveti murati (sare sau otet cum va plac – eu folosesc la otet)
4 felii de gogosar murati (la otet) – cam 2 gogosari
3 – 4 linguri maioneza vegetala
1 lingura mustar
sare si piper dupa gust
Preparare:
Radacinoasele si cartofii se curata si se pun la fiert in apa rece cu o lingurita de sare. Cand intra furculita in ele se scurg de apa si se lasa la racit. Taiem toate legumele fierte in cubulete (ca la salata de boeuf). Adaugam mazarea (eu am folosit conservata) scursa si clatita bine cu apa rece. Apoi legumele murate pe care le taiem si pe ele in cuburi. Amestecam cu maioneza, mustar, sare si piper. Gustam si dregem gustul dupa propria placere. Salata se pune într-un bol sau platou și se decorează.
Sfaturi: 1. Cartofii rosii fierb bine și nu se sfărâmă.
2. Castraveții si gogosarii murați trebuie scurși bine de zeama în care s-au murat, pentru ca salata să nu fie apoasă, ci bine legată. Dupa ce ii taiem ii punem intr-o strecuratoare si ii lasam sa se scurga.
3. Legumele trebuie sa fie fierte, dar nu inmuiate (sa se faca ca la piure). Eventual putem sa le fierbem separat: cartofii intr-o oala, morcovii separat si telina cu pastarnacul separat (acestea fiind foarte sensibile).