Prajitura cu mac – reteta Mirela
INGREDIENTE:
2 cani zahar pudra
4 oua
1 pachet (250g) unt
1 lingurita bicarbonat
1 lingura zeama de lamaie (pt stins bicarbonatul)
1 cana de lapte
1 cana mac
2 cani faina
GLAZURA: 200g zahar
5 linguri lapte
1/2 pachet unt (125g)
3 linguri cacao
PREPARARE:
Separam ouale, albusurile le batem spuma, iar galbenusurile le frecam bine cu zahar pudra si unt pana se topeste zaharul. Adaugam o cana cu lapte caldut, o cana cu mac si 2 cani cu faina. Omogenizam bine compozitia si adaugam albusurile spuma. Stingem bicarbonatul cu zeama de lamaie si il incorporam in compozitie.
Turnam intr-o tava (chiar si in tava de la cuptor) de 25 x 30 cm tapetata cu hartie de copt sau se unsa cu unt si faina. Bagam tava in cuptorul incalzit la 180°C pentru 15 – 20 minute. Urmarim cu atentie sa nu se arda, facem si proba cu scobitoarea (daca iese curata e gata prajitura noastra – chiar daca e umeda).
In timp ce se raceste pregatim glazura. Se pun toate ingredientele intr-o craticioara si se pune pe flacara mica la aragaz. Fierbem pana se leaga un sirop gros ca o ciocolata lichida. Amestecam des sa nu se lipeasca de cratita. Se lasa la racit si cand este caldut turnam sosul peste prajitura noastra. Lasam sa se raceasca bine si portionam.
Gustul e deosebit, prajitura e din caietele vechi cu retete…. caiete ingalbenite si patate de atata folosinta, dar care merita a fi pastrate pentru ca mi se par adevarate surse de inspiratie si mai ales de aducere aminte a copilariei!!!
Pofta buna!!!