Panna cotta traditionala
Panna cotta traditionala
INGREDIENTE:
500 ml smantana lichida neindulcita
80 g zahar pudra
1 pastaie vanilie
8 g gelatina foi
PREPARARE:
Prima oara trebuie sa hidratam foile de gelatina, astfel ca le asezam intr-un vas si le acoperim cu apa rece. Le lasam 10 – 15 minute.
In timp ce gelatina se hidrateaza punem frisca lichida intr-o cratita impreuna cu zaharul. Pastaia de vanilie o sectionam pe lungime si radem semintele. Punem semintele si coaja ramasa in frisca lichida si punem cratita pe aragaz la foc mic. Amestecam pana se topeste zaharul, cu grija sa nu clocoteasca. Cand este pe punctul de a clocoti oprim focul si scoatem coaja de la pastaia de vanilie.
Scoatem gelatina din apa si o stoarcem in mana pentru a elimina excesul de apa (nu apasam foarte tare), apoi o punem in tigaia cu crema fierbinte. Amestecam cu o lingura de lemn sau o spatula de silicon pana cand gelatina se topeste complet. Strecuram crema noastra, pentru ca nu vrem sa gasim bucati de coaja de la pastaia de vanilie sau mai rau bucati de gelatina care nu s-au topit.
O putem aseza in 4 castroane potivite (aprox. 150 ml) sau intr-un vas mai mare sau unele mai mici (eu prefer forme micute cam de 50 ml – sunt perfecte pentru o portie de servit si sigur mai usor pentru copii). Odata turnata crema in forme le bagam la frigider pentru min. 5 ore (sau peste noapte).
Inainte de servire scufundam fiecare forma in apa clocotita, pentru cateva clipe. Astfel isi pastreaza forma si se desprind usor. O putem servi ca atare, sau cu sos caramel, cu ciocolata topita sau cu sos de fructe, chiar si cu o dulceata din fructe mai acrisoare….
Poate fi pastrata o zi sau doua la frigider, dar acoperita…. eu cred ca nu va fi necesar, la noi nu apuca sa stea peste noapte la frigider, dar sa zaboveasca inca o zi…. Este delicioasa, dulce si merita ratata dieta o data, iti aduce zambete pe buze…
POFTA BUNA!