Oua roșii pentru Paște si Inaltare – in imagini
Se degreseaza ouale (le spalam usor cu un burete si cu detergent pentru vase) si se clatesc bine cu apa curata. Cu atentie sa nu se crape!!!
Se ia o oala (alegeti marimea in functie de cate oua vreti sa fierbeti – in asa fel incat sa nu se suprapuna ouale ca sa evitam spargerea lor in timpul fiertului). Se umple pe jumatate cu apa rece, se pun o lingura cu sare si o lingura cu otet. Se aseaza pe foc mediu.
Cand incepe sa fiarba se pun ouale cu ajutorul unei linguri.Eu am incercat anul acesta si cu oua de prepelita (spre bucuria celor mici care au vrut sa le picteze).
Ouale de gaina le-am lasat 10 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca apa, iar ouale de prepelita le-am scos dupa 7 minute. In acest fel am avut oua fierte mediu.
Daca vreti ouale fierte tari trebuie lasate max. 11 – 12 minute cele de gaina si 9 minute cele de prepelita. Altfel riscati sa aveti oua care au acea dunga verde in jurul galbenusului (ceea ce inseamna ca sunt prea fierte).
Intre timp se prepara vopseaua dupa instructiunile aflate pe pachet si se transfera ouale din apa fiarta in apa colorata.
Se scot di vopsea si se lasa la racit pe hartie absorbanta sau pe ziare (rostogolindu-se ca sa nu faca pete).
Ouale fierbinti se ung cu ulei sau untura pentru a le da luciu.
oua pictate, desenate si aranjate de juniorii familiei |