Mini papanasi prajiti
INGREDIENTE:
400 g branza grasa de vaci
300 g faina
2 oua
1 lingurita praf de copt
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
un praf de sare (un varf de cutit)
- ulei pentru prajit
- smantana si dulceata pentru servit
- zahar pudra
PREGATIRE:
Branza de vaci o punem intr-o strecuratoare la scurs. Intr-un castron incapator punem branza scursa bine de zer, ouale intregi, sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie. Omogenizam cu mixerul la viteza mica sau chiar cu un tel. Eu am folosit oua de tara si sincer culoarea este superba…
Amestecam faina cu praful de copt si le cernem deasupra compozitiei de branza. Nu punem zahar pentru ca vor fi servici cu dulceata! Se amesteca totul bine, nu se framanta; aluatul rezultat este omogen, fara cocoloase, putin lipicios. Acoperim vasul si il bagam la frigider pentru macar 30 min.
Pentru ca papanasii clasici mi se par prea mari am ales varianta de mini papanasi: am rupt aluatul si l-am intins in forma de rulou pe masa data cu faina. Apoi am taiat bucati potrivite, cam 2 cm, le-am rotunjit in palme si le-am scuturat bine de faina. Intr-o tigaie adanca (ceaun, oala..) punem ulei ca sa formam o baie de ulei. Incingem uleiul (eu il verific punand putina faina deasupra: daca sfaraie e incins) si bagam bilele de aluat in tigaie. Bilele se umfla si se rumenesc, eu le tot intorc cu o paleta si apoi se ridica la suprafata uleiului. Incercam o bila sa fie aluatul crescut si prajit, nu cleios. Scoatem bilutele prajite pe hartie absorbanta si continuam pana terminam aluatul.
Servim papanasii cu smantana si dulceata (de care ne place, de care avem). Suplimentar pot fi pudrati cu zahar vanilati.
Pofta buna!