Dovleceii „invizibili” ai Ioanei
Fiind vremea dovleceilor si dorind sa fac ceva cu ei mai altfel decat de obicei am rasfoit internet-ul si ce sa vezi… Pe blogul Ioanei am descoperit o reteta tare draguta si care s-a dovedit si foarte gustoasa. Si pentru ca am servit din acest aperitiv la ziua baiatului meu Andrei unde a fost foarte apreciata am hotarat sa postez reteta (cine stie cine mai doreste sa o pregateasca). Multumesc mult Ioana pentru inspiratie!!!
CE AM FOLOSIT:
1 kg dovlecei proaspeti si cruzi
3 oua
15 g praf de copt
100 g de faina
150 ml de lapte dulce
100 g de smantana grasa
un praf de sofran
un praf de nucsoara
sare
cascaval ras
unt (cat o nuca) pentru uns tava
2 linguri cu faina pentru tava
PREPARARE:
Am spalat dovleceii si i-am curatat de cotoare. Coaja nu am curatat-o toata pentru ca erau cruzi si era pacat de vitaminele din ea, asa ca am curatat doar pe unde mi s-a parut mai „urata”. Am taiat dovleceii rondele subtiri (am taiat cu un cutit pentru ca nu am mandolina). I-am lasat la scurs pe hartie absorbanta.
Intr-un bol mai mare am amestecat bine cu mixerul ouale impreuna cu sarea si laptele dulce, dupa care am adaugat smantana, sofranul si nucsoara. La final am adaugat faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Am mixat bine pana au capatat consistenta omogena, fara cocoloase.
Am adaugat dovleceii in compozitie si am amestecat usor. Am luat doua tavi mai mici si le-am tapetat cu unt si faina. Am asezat straturi rondelele de dovlecei si am turnat deasupra sosul ramas. Am pus cascaval ras peste (am acoperit bine dovleceii cu cascaval ras). Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade C (treapta de mijloc a unui cuptor clasic). Lasam in jur de 30 de minute sau pana ce se rumeneste frumos pe deasupra.
Se poate servi cald sau rece ca aperitiv (la noi o tava s-a mancat aproape fierbinte si a doua am taiat-o cubulete si am servit-o impreuna cu celelalte aperitive).
POFTA BUNA!!!