Creme Catalane Dukan (creme brulee) – reteta de pe site-ul oficial Dukan
CREME CATALANE DUKAN (CREME BRULEE)
Atac, Croaziera, Consolidare, Stabilizare
6 oua
1 l lapte degresat
4 linguri de indulcitor pudra
1 fiola esenta de vanilie
+ indulcitor pentru crusta (eu am folosit Xylitol pentru ca se comporta ca si zaharul si formeaza o crusta frumoasa si gustoasa)
Preparare:
Se bat ouale energic (cu mixerul) ca pentru omleta (2 min.-pana se spumeaza putin).
Apoi se adauga indulcitorul si esenta de vanilie. Daca va place mai dulce va sfatuiesc sa mai adaugati 1-2 linguri de indulcitor pudra (dar nu mai mult).
Adaugati laptele rece si bateti la viteza medie (mai rapid vreo 2 minute).
Preincalziti cuptorul la 180 de grade (sau la treapta de mijloc a cuptorului). Cu un polonic luati din compozitia lichida si puneti in forme (cam 3/4 pline ca se vor umfla putin in timpul sederii in cuptor). Eu am folosit cateva forme ceramice (8 buc), dar puteti pune si in castronele mici de sticla sau ceramica rezistenta la copt sau intr-un vas mai mare. Oricare varianta o alegeti nu uitati ca inainte de a baga la cuptor sa le asezati intr-un vas cu apa. Eu le-am asezat intr-o tava cu apa. Asa nu vor avea consistenta ca de burete.
Bagati tava la cuptor pentru 30 de minute (pe treapta din mijloc) – verificati daca consistenta este tare cu o scobitoare care trebuie sa iasa fara crema pe ea. Daca vi se pare ca nu e destul de tare si daca nu e putin rumenita mai lasati vreo 10 minute in cuptor.
Scoateti apoi tava din cuptor si presarati cu o lingurita un strat de indulcitor deasupra cremei(nu foarte gros doar cat sa se vada putin alb peste crema galbuie). Eu am incercat de data aceasta cu Xylitol si sincer nu am fost deloc dezamagita. A iesit o crusta super frumoasa si gustoasa.
Dupa ce presarati indulcitorul pe deasupra dati drumul la grill si bagati in cuptor pentru 3-4 minute pana se rumenesc frumos.
SFAT: daca va plac aromele de scortisoara, anason, cuisoare se poate amesteca cu indulcitorul pentru deasupra si praf de scortisoara sau un amestec din toate aceste arome.
Crema se serveste cand este rece.
asa aratau cand le-am scos din cuptor rumenite |
POFTA BUNA! |