Ciocolata de casa in doua culori
CIOCOLATA DE CASA IN DOUA CULORI
INGREDIENTE:
- CIOCOLATA NEAGRA: – 500 g lapte praf
– 75 g cacao
– 450 g zahar
– 1 plic zahar vanilat
– 150 g unt (de preferat cu 80% grasime minim)
– 150 ml apa
– un praf de sare (adica cat se ia intre degete)
– OPTIONAL: 100 – 150 g nuci coapte si curatate
2 lingurite cu esenta de rom (cui nu-i place poate sa renunte)
- CIOCOLATA ALBA: – 500 g lapte praf
– 450 g zahar
– 1 plic zahar vanilat
– 150 g unt (de preferat cu 80% grasime minim)
– 150 ml apa
– un praf de sare (adica cat se ia intre degete)
– OPTIONAL: 100 – 150 g migdale taiate
o fiola cu esenta de vanilie si 2 lingurite cu coaja de citrice rasa (lamaie si portocala am folosit eu)
1 pachet cu foi de napolitana
PREPARARE:
Mai intai ne pregatim toate ingredientele si toate cele necesare pentru a pregati ciocolata (pentru ca amestecul final se intareste foarte repede acesta trebuie prelucrat imediat). Tapetam o tava cu folie de plastic si apoi asezam foi de napolitana astfel incat sa formam un blat. daca nu avem foi de napolitana putem sa lasam tava doar cu folie de plastic, asezata cu atentie ca sa nu se scurga ciocolata calda pe langa folie. In acest timp bagam miezul de nuca la cuptor (il asezam in tava, il stropim cu putina apa si bagam tava la cuptor la 100 de grade pana cand se rumenete miezul de nuca si se cojeste usor prin frecare).
Apoi se iau doua castroane mai mari si cu fundul cat mai plat (ca sa fie usor de amestecat ingredientele uscate cu cele umede). Se cerne in fiecare cate 500 g de lapte praf. Intr-unul se adauga cacaoa cernuta si se amesteca cu un tel.
Se curata miezul de nuca, se sfarama usor si se adauga in amestecul de lapte cu cacao. In celalalt castron se adauga bastonasele de migdale nesarate.
Acum trecem la pregatirea siropului. Se pregatesc doua ture de sirop separat, mai intai pentru ciocolata neagra si apoi pentru cea alba. Se toarna zaharul si zaharul vanilat impreuna cu apa, untul si un praf de sare intr-o cratita si se pun la foc mic. Dupa ce se topeste zaharul si incepe sa fiarba usor verificam consistenta siropului. Astfel ca sa fie mai legata ciocolata siropul trebuie sa fie mai gros, sa se intinda atunci cand este luat intre degete (daca vreti o ciocolata mai moale si cleioasa siropul trebuie sa aiba consistenta unei picaturi de dulceata).
Se ia de pe aragaz si se toarna rapid in mijlocul amestecului de lapte praf si cacao. Se amesteca rapid si energic pana cand se incorporeaza toate ingredientele uscate in acest sirop. Cand am omogenizat bine si fara cocoloase se toarna peste foile de napolitana din tava pregatita mai inainte si se niveleaza cu o paleta ca sa fie un strat cat mai uniform. Se trece apoi la cealata tura de sirop, care se toarna in amestecul simplu de lapte praf. In aceasta tura de sirop se adauga esenta de vanilie si coaja de citrice rasa. Se repeta operatiunea cu amestecul de ciocolata alba care se toarna peste ciocolata neagra in tava si se niveleaza. Se aseaza un ultim strat de napolitana si se strange bine folia peste toata ciocolata. Se da la rece si se aseaza o greutate deasupra.
Se taie a doua zi, de preferinta, si se serveste cu pofta si cu toate amintirile copilariei!!!!
POFTA BUNA!!!
sa mai faci ca sunt foarte bune
pupici