Canelloni cu ricotta si spanac
1 cutie cu paste cannelloni (250 g)
500 g spanac congelat
2 cutii cu ricotta (480 g)
1 ou
1 ceapa mica
4 catei de usturoi
100 g parmezan ras fin
2 linguri cu ulei de masline
2 – 3 lingurite cu sare
1 lingutita cu piper
PENTRU SOSUL BECHAMEL:
30 g unt (preferabil mai gras)
30 g faina (3 linguri rase)
200 – 300 ml lapte dulce (sa nu iasa sosul nici prea subtire si nici prea gros)
1 varf de cutit cu sare
1/2 lingurita cu praf de nucsoara
PENTRU FINAL:
1 borcan cu sos pentru paste (eu am avut cu busuioc, dar se poate folosi si simplu)
200 g cascaval ras
SA INCEPEM:
Intr-o cratita potrivita se pun cele 2 linguri cu ulei de masline si se incing. Se adauga repejor ceapa taiata marunt si usturoiul strivit.
Cand ceapa si usturoiul sunt aurii se scoate usturoiul si se arunca. Se adauga spanacul asa congelat si se amesteca pana devine ca un piure. Se lasa la foc mic pana scade apa formata amestecandu-se constant. Se adauga sarea (scoate apa mai repede din spanac).
Cand apa a scazut se adauga oul si se amesteca repede si energic ca sa se incorporeze in piure-ul de spanac. (sa nu se coaguleze si sa devina ca un ou ochi)
Se pun pe rand cutiile cu ricotta si se amesteca pana se omogenizeaza.
La sfarsit se presara parmezanul ras si piperul si se amesteca bine.
Aceasta este compozitia cu care se vor umple pastele. O lasam putin la racit, timp in care putem pregati sosul bechamel.
Luam o cratita mai mica si o asezam la foc mic. Adaugam untul taiat cubulete, de preferinta, pentru ca se topeste mai usor si uniform. Si incet incet adaugam faina. Amestecam cu o furculita (daca nu reusiti repede cu furculita puteti folosi un tel tip para – fix) ca sa nu se formeze cocoloase si cu grija sa nu se arda faina pe marginile cratitei. Incorporam astfel toata faina.
Si incepem sa adaugam laptele incet pana subtiem sosul care va ajunge la consistenta unei smantani subtiri (ca smantana pentru gatit). Inchidem aragazul si lasam sosul deoparte sa se raceasca.
Luam o tava sau un vas ceramic rezistent la copt sau un vas de sticla termorezistent etc. Punem sosul se rosii si ne apucam de treaba migaloasa.bv
Punem umplutura cu spanac si ricotta intr-un pos sau intr-o punga si o rupem la un capat (asa am procedat si eu). Umplem pastele – este putin migalos dar merita.
Asezam pastele cannelloni umplute in vas peste sos una langa alta. Daca nu ne incap pe un rand putem sa le suprapunem dar trebuie mai multa rabdare deoarece va trebui sa punem intre ele o parte din sosul bechamel.
La final turnam sosul bechamel peste cannelloni si nivelam ca sa fie toate acoperite cat de cat uniform cu sos.
Presaram din belsug cascaval ras pe deasupra si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade circa 40 de minute.
Lasam sa se rumeneasca cascavalul si scoatem din cuptor la racit. Se serveste calda.