INGREDIENTE:
- biscuiti populari – 500 g
- zahar – 15 linguri
- margarina – 1 pachet (250g)
- apa – 2 cani
- cacao – 2-3 linguri
- nuca macinata – 300 g
- Separat: nuca macinata / nuca de cocos / alune macinate etc. pentru tavalit
- esenta de rom
- OPTIONAL – visine din visinata (eu nu folosesc deoarece sunt mici tratatii care atrag copiii si nu risc)
MOD DE PREPARARE:
- 15 linguri de zahar si doua cani de apa se pun pe foc pana se topeste zaharul si da in clocot. Dupa care se adauga margarina (1 pachet-250g.). Se amesteca pana se topeste margarina. Se ia de pe foc si se lasa putin la racit. Se amesteca si esenta de rom (foarte putina deoarece este puternic aromata si acopera gustul de cacao si nuca)
- Biscuitii se macina, se amesteca cu cacao si cu nuca macinata (300g).
- Peste se toarna siropul si se amesteca bine (daca vi se pare compozitia prea moale va sfatuiesc sa mai adaugati nuca.) Compozitia nu trebuie sa fie nici moale sa curga, dar nici foarte tare sa nu poata fi amestecata cu lingura. Trebuie sa poata fi modelata, deci sa fie ca o plastilina. Se lasa la racit si cand se intareste se ia cu o lingurita si se formeaza bilute cu mana. Nu va speriati daca ati lasat compozitia la frigider peste zi sau chiar o noapte si este mai tare. Ea devine maleabila la contactul cu mainile noastre.
- Se tavalesc prin nuca macinata sau nuca de cocos etc.
- Daca vrem punem cate o visina in interiorul bombitei.
- Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Sincer la noi dispar foarte repede deoarece in primul rand au un gust de cacao placut de copii si mai apoi, daca sunt facute in zile de post, sunt nemaipomenite pentru persoanele care respecta aceasta traditie. Eu le fac tavalite prin nuca si asta ca sa completeze alte bomboane: raffaello, cu caramel, cu fructe uscate sau praline de ciocolata cu cacao…Asezate alaturi de alte bunatati fac deliciul petrecerilor noastre.