LeTaifasSfaturi

AQUAFABA

Retete365.RO   AQUAFABA   Sa bucatarim cu Leta

AQUAFABA suna pompos… insa este numele pentru apa vâscoasă în care au fost preparate legume, cum ar fi năutul sau fasolea boabe, adica leguminoasele. Un lichid care se poate transforma in spuma ca un albus batut…

Daca arunci de fiecare data lichidul din conservele de naut sau apa in care ai fiert nautul uscat iti recomand sa incerci macar o data sa il folosesti pentru o reteta. Inlocuieste cu succes albusul de ou in retetele vegane si te ajuta sa creezi retete minunate in bucatarie. Este un ingredient la indemana si nicidecum un ingredient rar si scump!







Desi poate este de necrezut, odata batuta cu mixerul, apa de naut se transforma intr-o bezea identica celei clasice facuta din albusul de ou.  Si asta datorita  amestecului de amidon si proteine pe care le are aquafaba: in procesul de mixare proteinele se zdobesc si formeaza o spuma care se ingroasa si se stabilizeaza cu ajutorul amidonului.

Si chiar daca vei crede ca va avea un gust nu tocmai placut te inseli. Nu pastreaza gustul de naut sau fasole, preia din gustul ingredientelor folosite: zahar, cacao…

Se spune ca aquafaba se utilizeaza avand in vedere urmatoarele echivalari:

  • 2 linguri aquafaba = 1 albus de ou
  • 3 linguri aquafaba = 1 ou intreg mediu

Recunosc ca eu am incercat doar retete dulci cu aquafaba: bezele de post sau crema de ciocolata… Sunt foarte incantata de descoperire si de faptul ca pot face bunatati in zilele de post!  Dar voi incerca si varianta maionezei si revin sa va povestesc!