Chec alb cu vanilie si glazura de ciocolata si portocale
CHEC ALB CU VANILIE GLAZURAT
INGREDIENTE:
PENTRU CHEC:
- 375 g faina
- 300 g zahar
- 3 oua intregi
- 3 galbenusuri
- 225 g iaurt natural
- 150 ml ulei
- 75 g unt
- 50 ml lapte proaspat
- 1 1/2 pliculet cu praf copt
- esenta vanilie
- 1 praf de sare
PENTRU GLAZURA:
- 130 g ciocolata
- zeama de la o portocala potrivita
- 100 ml frisca lichida
PREPARARE:
Se mixeaza ouale intregi cu zaharul pana se deschid la culoare si cresc in volum cam de 3 ori. Cu un mixer bun se mixeaza in jur de 10 minute. Adaugam untul la temperatura camerei si apoi galbenusurile, unul cate unul. Mixam bine de tot si la sfarsit adaugam iaurtul si laptele dulce.
Punem si esenta de vanilie, incorporam uleiul (eu am folosit aici ulei de arahide, dar iese foarte bun si cu ulei de floarea soarelui).Cernem faina amestecata cu praful de copt si un varf de cutit cu sare. O adaugam trepat amestecad cu o spatula, cu miscari usoare de sus in jos.
Tapetam cu hartie de copt 2 tavi de chec, turnam aluatul in mod egal si coacem checurile in cuptorul preicalzit la 180°C pentru aprox. 45 minute (asta in functie si de fiecare cuptor). Ii facem testul cu scobitoarea inainte de a-l scoate din cuptor si daca iese curata inseamna ca este gata. Oricum are o consistenta umeda, dar foarte pufoasa. Se scoate pe un gratar la racit.
In acest timp pregatim glazura: punem intr-o cratita pe aragaz la foc mic, ciocolata (eu am folosit iepurasi si oua) cu frisca. Amestecam pana cand devin ca o crema lichida si adaugam zeama de la portocala. Dam un clocot si o lasam sa se racoreasca. Dupa ce s-a racorit si glazura si checul o turnam cu o lingura peste acesta. Lasam sa se scurga si dam checurile intr-o camera racoroasa.
POFTA BUNA!!!