Bezele
Bezele
INGREDIENTE:
60 g albus de ou (cam 2 oua)
60 g zahar tos
60 g zahar pudra
un varf cutit cu sare
PREPARARE:
Mai intai degresam vasul in care vom bate albusurile, il stergem cu un servetel inmuiat in zeama de lamaie sau otet simplu (eu degresez si telul si spatula cu care voi amesteca). Cantarim albusurile si adaugam un praf de sare.
Batem la viteza medie si cand incepe sa faca spuma adaugam zaharul tos. Nu tot odata, ci cate o lingura pe rand. Cand zaharul tos s-a topit (verificam luand intre degete putina spuma si daca nu se simt granule de zahar inseamna ca acesta s-a topit) incepem sa adaugam zaharul pudra.
Batem spuma incet, nu marim viteza mixerului pentru ca riscam sa taiem spuma din graba si atunci nu mai putem face nimic….doar sa o luam de la capat cu noi ingrediente. Cand am terminat zaharul de adaugat verificam daca s-a topit tot si amestecam incet cu o spatula. Luam de pe peretii vasului spuma si mai amestecam circa 4-5 min cu mixerul la nivel mediu (pe pereti ramane mai mult zahar si este bine sa il omogenizam). Spuma rezultata este cleioasa si nu curge, iar cand ridicam telul ea se rupe ca niste turturi. Daca spuma se lungeste si nu se rupe mai batem cateva minute.
Spuma o punem intr-un pos de cofetarie (eu folosesc cel mai des capatul simplu, dar ies foarte frumoase in forma de stea). Daca nu avem pos putem sa le punem in tava cu o lingurita. Tavile le tapetam cu hartie de copt pe care o lipim de tava cu putina spuma de bezea pusa in colturi. Cuptorul il incalzim la 50-60° C la un cuptor electric cu ventilatie (nu stiu sa va sfatuiesc cum trebuie procedat pentru un cuptor pe gaz deoarece nu am reusit niciodata sa coc bezele fumoase astfel… ori erau lipicioase, ori se ardeau). Bagam tavile la cuptor si le lasam aproximativ 3 ore (la fiecare ora eu reasez tavile schimbandu-le locul intre ele).
Daca se desprind usor de pe hartia de copt si nu ramane urma bezelele noastre sunt gata. Daca atunci cand le desprindem mai ramane spuma pe hartie mai lasam bezelele 1 ora. Dupa 4 ore sigur sunt gata… Lasam tavile sa se raceasca in cuptor.
POFTA BUNA!